
باشگاه خبرنگاران جوان؛ فاطمه کربلایی - توسعه هوش مصنوعی در کشور بهعنوان یکی از پیشرانهای اصلی تحول دیجیتال، نیازمند زیرساختهای قوی، دادههای گسترده و سیاستگذاری هوشمندانه است. در این مسیر، دادهها نقش سوخت موتور هوش مصنوعی را ایفا میکنند و کیفیت و دسترسی به آنها تأثیر مستقیم بر میزان پیشرفت فناوری دارد. با این حال، گسترش استفاده از دادهها بدون ملاحظات حقوقی و اخلاقی میتواند تهدیدی برای حریم خصوصی افراد و امنیت اطلاعات باشد؛ به همین دلیل، حفاظت از دادهها بهعنوان یک ضرورت غیرقابل چشمپوشی در کنار توسعه فناوری مطرح است. ایجاد تعادل میان تسهیل دسترسی به دادهها برای رشد هوش مصنوعی و تضمین امنیت و حریم کاربران، کلید موفقیت کشور در این عرصه بهشمار میرود.
محمدامین آقامیری، رئیس مرکز ملی فضای مجازی در گفتوگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان با اشاره به اهمیت همافزایی و همکاری دستگاهها برای بهرهوری از هوش مصنوعی و حفاظت از دادهها گفت: دادهها موتور محرک و مسیر توسعه هوش مصنوعی هستند. اگر در حوزه دادهها سختگیری بیش از حد شود، روند توسعه هوش مصنوعی متوقف میشود و اگر سهلگیری صورت گیرد، حریم خصوصی مردم دچار آسیب خواهد شد.
وی با اشاره به حساسیت این موضوع، از نهایی شدن سند حکمرانی داده خبر داد و افزود: این سند در کمیسیونهای مربوطه جمعبندی شده و در صف دستور کار شورای عالی فضای مجازی قرار دارد که پس از تصویب، ابلاغ خواهد شد.
به گفته رئیس مرکز ملی فضای مجازی، این سند میتواند مسیر متعادل و موثری بین افراط و تفریط در حوزه دادهها باز کند و زمینهساز پیشرفت هوشمندانه کشور در این حوزه شود.
آقامیری همچنین با تأکید بر لزوم برنامهریزی دقیق دستگاهها در بهرهبرداری از هوش مصنوعی اظهار داشت: ضروری است هر دستگاه سهم و نقش خود از فضای مجازی و هوش مصنوعی را شفاف بیان کند. بهطور مشخص اعلام شود که قصد دارد با استفاده از هوش مصنوعی چه اقداماتی انجام دهد و این اقدامات چه میزان باعث افزایش بهرهوری، کاهش هزینهها و ارتقای کیفیت خواهند شد.
او تأکید کرد: با توجه به سه شاخص افزایش بهرهوری، کاهش هزینه و ارتقای کیفیت، میتوان ارزیابی دقیقی از میزان موفقیت دستگاهها در بهرهبرداری از فناوریهای نوین بهویژه هوش مصنوعی داشت و عملکرد آنها را بهصورت واقعی سنجید.
رئیس مرکز ملی فضای مجازی در ادامه با اشاره به موضوع حفاظت از دادهها تصریح کرد: پیش از این، دستورالعملی در این زمینه ابلاغ شده بود و در حال حاضر نیز حفاظت از دادهها و حریم خصوصی بهعنوان یکی از سرفصلهای جدی در سند حکمرانی داده مورد توجه قرار گرفته است.
وی افزود: ابعاد مختلف این موضوع به طور کامل در این سند مشخص شده و چارچوبهای لازم برای صیانت از اطلاعات کاربران تعریف شده است.