آندری سوشنتسوف خاطرنشان کرد که حملات اخیر آمریکا به سایت‌های هسته‌ای ایران اعتماد به سازوکار‌های بین‌المللی با هدف حفاظت از حقوق کشور‌های غیرهسته‌ای را تضعیف کرده است.

باشگاه خبرنگاران جوان؛ مریم حسینی - آندری سوشنتسوف، رئیس بخش روابط بین‌الملل موسسه دولتی روابط بین‌الملل مسکو و عضو هیئت مشاوره علمی شورای امنیت روسیه در مصاحبه‌ای با تاس گفت: حملات اخیر آمریکا به سایت‌های هسته‌ای ایران کنترل بر رعایت پیمان منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای را به خطر انداخته و اعتماد به سازوکار‌های بین‌المللی با هدف حفاظت از حقوق کشور‌های غیرهسته‌ای را تضعیف کرده و بر لزوم تقویت دفاع هوایی کشور‌ها تأکید کرده است.

این تحلیلگر خاطرنشان کرد: "اولاً، حملات آمریکا به تأسیسات هسته‌ای ایران به طور جدی به پیمان منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای و سیستم تأیید آن آسیب رسانده است. در واقع، دو قدرت هسته‌ای یک اقدام تجاوزکارانه بی‌دلیل علیه کشوری انجام دادند که سلاح هسته‌ای ندارد. "

سوشنتسوف معتقد است که نه تنها آژانس بین‌المللی انرژی اتمی (IAEA) در محافظت از ایران شکست خورده است، بلکه برخی از کارشناسان معتقدند که ایالات متحده می‌توانسته از اطلاعات به دست آمده از این آژانس برای توجیه حملات خود به زیرساخت‌های هسته‌ای ایران استفاده کند.

این کارشناس افزود: «این امر به طور قابل توجهی اعتماد به سازوکار‌های بین‌المللی طراحی شده برای محافظت از حقوق کشور‌های غیرهسته‌ای را از بین برده است. کشور‌هایی که به دنبال حاکمیت و استقلال هستند، اکنون نیاز مبرمی به توسعه راه‌هایی برای دفاع از خود در برابر حملات احتمالی کشور‌های ثالث، که به هر بهانه‌ای انجام می‌شود، دارند.»

سوشنتسوف توضیح داد: «دوم، این بحران مشکل صادرات نفت از خلیج فارس را تشدید کرده است. ایران مسدود کردن تنگه هرمز، یک مسیر حیاتی منطقه‌ای برای حمل و نقل نفت را در نظر گرفته است. چین، واردکننده اصلی این نفت، متوجه شده است که بحران به هیچ وجه حل نشده است و آنچه اکنون داریم صرفاً یک مکث موقت است، بنابراین باید به دنبال گزینه‌های دیگری از جمله گسترش کریدور‌های تجاری زمینی و ساخت خطوط لوله نفتی جدید، به ویژه از روسیه، باشد.»

این دانشمند علوم سیاسی در پایان گفت: «سوم، این بحران لزوم تشدید کنترل بر حریم هوایی و استقرار پدافند هوایی پیشرفته را آشکار کرده است. قدرت‌های بزرگ تلاش‌های خود را برای دستیابی به سیستم‌های پدافند هوایی که آنها را قادر می‌سازد بدون دخالت خارجی، سیاست خارجی مستقلی را دنبال کنند، تسریع کرده‌اند.»

در ساعات اولیه صبح ۱۳ ژوئن (۲۳ خرداد)، اسرائیل تجاوز نظامی علیه ایران را آغاز کرد. کمتر از ۲۴ ساعت بعد، ایران حملات متقابل خود را آغاز کرد. نه روز بعد در صبح روز ۲۲ ژوئن ( ۱ تیر)، جت‌های آمریکایی به سه تأسیسات هسته‌ای ایران حمله کردند و وارد درگیری شدند. عصر روز بعد، تهران حمله موشکی به العدید، بزرگترین پایگاه هوایی نظامی ایالات متحده در منطقه، واقع در قطر را انجام داد.

در ۲۴ ژوئن ( ۳ تیر)، ترامپ اعلام کرد که اسرائیل و ایران با آتش‌بس کامل موافقت کرده‌اند. مقامات اسرائیلی تأیید کردند که پیشنهاد ایالات متحده را پذیرفته‌اند و مدعی شدند که تمام اهداف خود را در عملیات خود علیه ایران تکمیل کرده‌اند. در مقابل، تهران اعلام کرد که با مجبور کردن تل‌آویو به توقف یکجانبه تجاوز خود بر آن پیروز شده است. آتش‌بس از ۲۴ ژوئن برقرار است.

منبع: تاس

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار